Tomatensaus met heel, heel veel groenten
Een saus op basis van tomaten met een grote verscheidenheid aan groenten. Ideaal om een grote pot van te maken en in te vriezen in porties. Bruikbaar als basis voor je spaghetti bolognese, op een pizza, in een lasagna, en noem maar op.
Ingrediënten:
- 1 grote ajuin (±175g)
- 2 kleine courgetten (±575g)
- 1 middelgrote aubergine (±225g)
- 400g wortelen
- 5 tomaten
- 2 grote rode paprika’s/pepers
- 1 fles passata*
- 2 blikken tomaatstukjes* (evt. met basilicum)
- oregano, rozemarijn, marjolein (1 tl van elk)
- veel verse basilicum
- 10 tenen look
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze:
- Begin met het kuisen van alle groenten en kruiden: was alles grondig, schel de wortelen, pel de ajuin en de look, ontpit de paprika, en ontdoe alles van stelen en stompen waar nodig.
- Snijd alle groenten in kleine stukjes. Hoe grof of fijn is volledig naar je eigen wens.
- Snipper de look en de verse basilicum.
- Zet een (zeer) grote pot op het vuur, en verhit voldoende olijfolie.
- Wanneer de olie heet genoeg is, begin je met het aanstoven van de look, de basilicum en de ajuin.
- Voeg stapsgewijs alle groenten toe en laat ze telkens meestoven. Best in deze volgorde: ajuin – wortelen – paprika – courgette en aubergine – verse tomaat.
- Voeg vervolgens de passata en de tomaatstukjes toe.
- Roer en voeg de kruiden toe. Roer nogmaals.
- Laat het geheel nog minstens 30 minuten doorkoken op een laag vuurtje, tot de groenten de gewenste gaarheid hebben. Ook dit is persoonlijk.
- Kruid af met zout (en peper)
- Klaar.