Snelle kip in de oven

Kipfilets met kippenkruiden in de pan een beetje beu gegeten? Niet echt van plan je bord wat op te fleuren met de sauzen van Devos Lemmens? Het kan ook anders. Dit gerecht is minimum moeite, maximum smaak. Én er zijn variaties op mogelijk.

De basisingrediënten:

  • kip: Kies je favoriete stukken uit! Volledig billetjes, dijfilets, borstfilets, of gewoon een hele kip. Jij kiest.
  • bollen knoflook: veel
  • citroenen: in plakken
  • olijfolie
  • grofgemalen zout en peper

Hoe maak je het klaar?

  1. Laat je oven alvast voorverwarmen op 220°C
  2. Indien je een hele kip gebruikt, leg je ze nu met de borst op een snijplank.*
  3. Knip de ruggengraat langs beide zijden los en verwijder hem.*
  4. Draai de kip terug op haar rug en duw op het borstbeen zodat ze open en plat ligt.*
  5. Snijd de bollen knoflook overdwars doormidden. Snijd te citroenen in plakken van 1-2 cm.
  6. Verspreid ze over een bakplaat (best bekleden met bakpapier).
  7. Leg de kip op deze laag. Indien je een hele kip gebruikt, plaats je ze met de borst naar boven en de vleugeluiteinden naar binnen.
  8. Bestrijk de kip met olijfolie en bestrooi ze dan met zout en peper
  9. Laat 35-45 minuten garen in de oven. Eventueel kan je af en toe bedruipen met wat bakvocht.

*Als je geen hele kip gebruikt zijn deze stappen uiteraard overbodig.

Variatie – Smoky Crust


Extra benodigdheden:

  • 1 tl geplet venkelzaad
  • ½ tl chilivlokken of ¼ tl cayennepeper
  • 1 el pimenton
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl tijmblaadjes, vers of gedroogd
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 tl grofgemalen zwarte peper

Je gebruikt bovenstaande recept voor de basis. Aan het einde van het recept bestrooi je de kip met dit mengsel in plaats van met peper en zout. Spicy!


Winner, winner, chicken dinner!

Kip in oven met krokant korstje.


Variatie – Asian Cuisine

Extra benodigdheden:

  • 80g witte misopasta
  • 60 ml mirin
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el arachideolie
  • 1 el geroosterd sesamzaad
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

Extra werk:

  1. Meng de misopasta, mirin en sesamolie tot een mooi gladde massa
  2. Bestrijk de kip met het mengel in plaats van olijfolie en kruiden uit het basisrecept hierboven
  3. Druppel de arachideolie over de bestreken kip
  4. Oven in, net zoals hierboven.
  5. De uiringetjes en de sesamzaadjes strooi je pas op de kip net voor het opdienen

召し上がれ!
Meshiagare!


Let op: extra lekker, extra energie
Hoewel de eerste twee versies perfect binnen jullie dagschema’s zullen passen, is het wel aan te raden wat meer aandacht te besteden aan de Aziatische variatie. Hier zitten relatief veel extra, lege kcal in onder de vorm van rijstwijn en misopasta waardoor je gerecht meer (onnodige) energie bevat. Voor zij die dus bezig zijn met afslanken: houd deze voor je cheatmoment om op safe te spelen.

Deel deze post.