Soep, soep, … soep!
Het is soms lastig om het gepaste tussendoortje te vinden. Binnen een afvalplan is het niet enkel belangrijk rekening te houden met de energie, maar ook met de kwaliteit van het voedingsmiddel. Maar liefst van al is het ook nog een beetje lekker. Soep kan hier zeker een oplossing bieden. De meeste ‘magere’ soepen hebben gemiddeld immers slechts 25kcal per 100g. Even tellen… Voor de vergelijking: één cheeseburger telt ±300 kcal. Voor 1 cheeseburger kan je dus 1,2 liter soep drinken. Je kan dus veel soep eten in plaats van die burger. Daarnaast bevat soep nog veel vitamines en mineralen. Winner winner chicken dinner! Of net niet… De voorwaarde is wel dat er geen toevoegingen gedaan worden. Het is dus soep op basis van groenten, bouillon, een lekje olijfolie en water. Geen kip, geen gehaktballetjes, geen room, geen rijst, geen vermicelli,… het is wel duidelijk.Hieronder vind je vier receptjes gepikt van de site van dé grote meneer Jeroen Meus. De aangepaste versie weliswaar, speciaal voor jou, zodat je ze zonder schuldgevoel kan gebruiken als tussendoortje.
Tomatensoep
Ingrediënten
- 1 kleine ui (75g)
- 1 scheut olijfolie
- 1 rode chillipeper
- 1,25 kg tomaten in blik
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes verse tijm
- zout
Mise en place:
- Maak de ui schoon en snijd hem in relatief grote stukken
- Snijd de chilipeper overlangs, en verwijder de pitjes. Snijd hem vervolgens zo fijn mogelijk.
- Open de blikken met tomaat, en ga er een paar keer met een mes door om de stukken kleiner te maken.
Bereiding:
- Verhit de olie in een grote kookpot.
- Voeg de ui toe zo snel de olie warm is en stoof de ui aan tot hij glazig is.
- Voeg de fijngesnipperde peper toe. Roer.
- Zet het vuur zachter.
- Voeg de gesneden tomaten uit blik toe. Roer.
- Spoel de blikken uit met een weinig water en voeg ook dit toe aan de soep. Roer.
- Voeg de takjes tijm en blaadjes laurier. Roer.
- Laat 30 tot 45 minuten doorkoken op een laag vuurtje.
- Kruid af met peper en zout
Paprikasoep
Ingrediënten
- 2l kippenbouillon (of kippenbouillonblokjes om bouillon te maken)
- 2 middelgrote uien
- 2 teentjes look
- 5 rode paprika’s of zoete pepers
- olijfolie
- 1 el currypoeder
- 1 tl paprikapoeder
- laurierblaadje
- 1 takje verse tijm
- peterselie
- peper
- zout
Mise en place:
- Maak de ui schoon en snijd hem in relatief grote stukken.
- Maak de paprika’s schoon, verwijder de pitjes, en snijd hem in grote stukken.
- Maak de teentjes look schoon en snipper of pers hem.
- Maak 2l kippenbouillon, vers of aan de hand van blokjes.
Bereiding:
- Verhit een scheut olijfolie in een grote kookpot.
- Eens de olie warm is, voeg de ui, look en paprika toe. Stoof het geheel tot het bijna gaar is. Roer regelmatig zodat er niets aanbrandt.
- Voeg het paprika- en currypoeder toe en een beetje water. Laat nog even sudderen.
- Voeg de laurier, peterselie en tijm toe.
- Voeg de kippenbouillon toe aan de gestoofde groenten en laat de soep op een zacht vuur pruttelen gedurende 20-30 minuten.
- Haal de tijm, peterselie, en laurier uit de soep en mix de soep met een staafmixer.
- Zeef de soep om de paprikavelletjes te verwijderen.
- Kruid af met peper en zout.
Courgette-spinaziesoep met basolicum
Ingrediënten
- 5 courgettes
- 200g verse spinazie
- 4 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 bussels basilicum
- 3l groentebouillon (of groentebouillonblokjes om bouillon te maken)
- olijfolie
- snuifje bicarbonaat
- snuifje gedroogde rozemarijn
- snuifje gedroogde tijm
- peper
- zout
Mise en place:
- Maak de uien schoon en snijd in relatief grote stukken.
- Maak de courgettes schoon en snijd in relatief grote stukken.
- Maak de look schoon en snijd hem fijn/pers hem.
- Maak 3l groentebouillon.
- Spoel de spinazie en de basilicum.
Bereiding:
- Verhit de bouillon indien hij nog niet warm is.
- Verhit een scheut olijfolie in een grote kookpot.
- Eens de olie warm is, voeg de ui toe en stoof hem aan tot hij glazig is.
- Voeg de look toe.
- Voeg de stukken courgette toe en laat mee stoven.
- Voeg de rozemarijn en tijm toe aan de groenten en giet er de bouillon bij.
- Breng het geheel aan de kook en laat op een zacht vuur garen met het deksel scheef op de pan.
- Breng water aan de kook in een tweede kookpot met een snuifje bicarbonaat.
- Kook de spinazie en basilicum.
- Wanneer deze tot puree gekookt zijn, schep het geheel uit het water en voeg toe aan de soep.
- Mix de soep met een staafmixer.
- Kruid af met peper en zout.
Waterkerssoep
Ingrediënten
- 3 bussels waterkers
- 2 bussels prei
- 3 uien
- 3l kippenbouillon
- 1 el bicarbonaat
- olijfolie
- 3 takjes verse tijm
- 1 takje verse rozemarijn
- 3 blaadjes laurier
- peper
- zout
Mise en place:
- Maak de uien schoon en snijd in relatief grote stukken.
- Ontdoe de prei van het groen en maak de stronken schoon. Snijd in relatief grote stukken.
- Maak de waterkers schoon in voldoende water, en verwijder de steeltjes.
- Maak 3l kippenbouillon
Bereiding:
- Verhit de bouillon indien hij nog niet warm is.
- Verhit een scheut olijfolie in een grote kookpot.
- Eens de olie warm is, fruit de ui.
- Doe de prei erbij en laat enkele minuten stoven.
- Voeg bouillon toe tot de groenten onder staan.
- Voeg de tijm, rozemarijn en laurier toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten garen op een laag vuurtje met gesloten deksel.
- Doe de waterkers bij de soep en laat even meekoken.
- Mix de soep met een staafmixer.
- Kruid af met peper en zout.