Zelfgemaakte icetea, de ideale vervanger voor frisdranken. Maar, hoe begin je eraan?
Laten we beginnen met een aantal basisbeginsels. Waar houd je best rekening mee?
Brouwsel van de goden, of gewoon thee? Smaak.
- Respecteer de trektijd van elke thee om te vermijden dat je icetea een bittere smaak krijgt.
- Ook fruitinfusies kunnen een bittere smaak geven en kunnen dus achteraf een beetje bijgezoet worden. Welke zoetstoffen je daar best voor gebruikt, zien we verder.
- Om een bittere smaak te voorkomen druk je ook de theezakjes best niet uit wanneer je ze uit de thee haalt.
- Weeg steeds hoeveel thee die je gebruikt, gezien dit uiteraard de smaak zal beïnvloeden. Hetzelfde geldt met ijs. Teveel ijsblokjes zorgt voor teveel water, en zorgt dus vanzelfsprekend voor minder smaak.
- Kruiden voeg je best toe wanneer de thee nog warm is, fruit daarentegen wordt steeds als laatste bijgevoegd.
Houd het gezond: schimmel vermijden.
- Icetea blijft maximaal 2 tot 3 dagen goed. Vanaf dan beginnen zich schimmels te vormen en kan je hem best niet meer opdrinken. Maak dus zoveel je nodig hebt en niet meer.
- Fruit na het trekken steeds uit de icetea halen. Wanneer je het fruit gewoon laat zitten, versnelt dit de vorming van schimmels, en is je thee dus minder lang goed. Het langer laten trekken gaat ook niet erg veel meer bijdragen aan de smaak.
Drinken met de ogen: helderheid.
- Zet je icetea pas in de ijskast wanneer hij volledig is afgekoeld. Wanneer je warme thee in de koelkast plaatst, wordt hij sowieso troebel. Drinkbaar, maar niet leuk voor het oog.
- Zet je thee ook best met mineraalarm water. De mineralen in het water kunnen reageren met actieve stoffen in de thee, wat er eveneens voor zal zorgen dat je thee minder helder wordt.
- Fruit te lang in de thee laten trekken maakt hem eveneens onklaar.
Hoe breng je het tot een goed einde? – 4 methodes.
Standaardmethode
Iedereen weet hoe hij/zij thee moet zetten. Dit is dan ook meteen de eerste methode: zet je thee, laat hem afkoelen, en plaats hem in de koelkast. 12g thee per liter is de ideale hoeveelheid. Simple as that. Let wel op dat zwarte en groene thee makkelijk bitter worden bij het afkoelen. Deze methode is dan ook meer geschikt voor kruideninfusies en rooibos.
Fifty-fifty
Zoals de naam reeds doet vermoeden, gebruik je hier de helft water op de juiste temperatuur waarin je de volledige hoeveelheid thee laat trekken. Daarna voeg je hier de andere helft van het water aan toe in de vorm van ijsblokjes of crushed ice. Deze methode vermijdt dat je thee bitter wordt, en is snel klaar.Vb: Voor 1L thee zet je 12g thee naar keuze in 500mL, en overgiet je het geheel met 500g ijsblokjes.
Spritzer
Zelfde methode in minder water, met minder ijs. Bij de Spritzermethode zet je de thee in 1⁄4 van de totale hoeveelheid water. Vervolgens giet je deze over 1⁄4 hoeveelheid ijs en vul je aan met 1⁄2 hoeveelheid koud water. Ook hier blijft de thee goed op smaak. Het voordeel is dat je in plaats van plat water ook bruiswater kan gebruiken om toe te voegen.Vb: Voor 1L thee zet je 12g thee naar keuze in 250mL. Vervolgens giet je deze hoeveelheid over 250g ijsblokjes, alvorens 500mL koud(!) water toe te voegen.
Nachtje trekken: Coldbrew
Gebruik 6 tot 8 gram thee per liter water in de plaats van 12g. Zet het geheel in de koelkast en laat trekken. Na 8 tot 12 uur is de thee ‘voltrokken’ en haal je hem eruit. Door de thee te trekken in koud water, komen de aroma’s beter tot hun recht en beperk je de bittere smaak tot een absoluut minimum. Daarenboven behouden de actieve stoffen van de thee beter hun eigenschappen wanneer getrokken in koud water.
Zoeten of niet?
De meeste mensen drinken graag iets zoet, en hebben hun icetea dan ook liever wat zoeter. Op zich niets mis mee, mits je voor het juiste zoetmiddel kiest en er niet in overdrijft. Vooral fruitinfusies zullen in de meeste gevallen toch een beetje zoetstof vragen omdat deze makkelijk bitter worden. De hamvraag is vervolgens welke zoetstof je best gebruikt…?
Stevia
“Stevia is puur natuur” hoor ik u al denken. Stevia op zich is inderdaad puur natuur. Stevia zoals de meeste mensen hem kennen, … niet. Omdat stevia van nature een zoetkracht heeft die veel groter is dan die van suiker, hebben we er veel minder van nodig. Dit wil ook zeggen dat de producten die we in de winkel kunnen kopen voor gebruik niet enkel en alleen stevia bevatten. Als je even op de ingrediëntenlijst kijkt, kom je waarschijnlijk “Bulkmiddel: maltodextrine, zoetstof: steviol glycosides (rebaudioside A: extract van stevia rebaudiana), natuurlijke aroma’s.” tegen. Het aandeel stevia is dus zeer klein. Koop daarom een plantje, trek enkele blaadjes af en laat deze mee trekken in de thee.
Honing
Dit bijenproduct is misschien wel de meest gezonde zoetstof die we kennen, en is zeer gebruiksvriendelijk. Naast de aanwezigheid van vitaminen en mineralen, heeft honing nog tal van andere medicinale eigenschappen. Het nadeel van honing is echter wel dat wanneer het te warm wordt, de zoete smaak eraf gaat, én de voedingsstoffen verloren gaan. Daarom mag honing nooit warmer worden dan 37 graden! Achteraf toevoegen dus.
Agavesiroop
Net zoals honing bestaat agavesiroop hoofdzakelijk uit fructose, wat net iets minder pieken veroorzaakt in de bloedsuikerspiegel dan glucose. Spijtig genoeg bevat deze natuurlijke zoetstof door de productieprocessen nog erg weinig vitaminen en mineralen.